Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνει τις συζητήσεις σχετικά με την ενίσχυση της ψηφιακής ασφάλειας για τους ανηλίκους, η Meta τοποθετείται ενεργά στον δημόσιο διάλογο, προτείνοντας την καθιέρωση μιας κοινής “Ψηφιακής Ηλικίας Ενηλικίωσης” σε ολόκληρη την Ένωση. Σύμφωνα με την πρότασή της, οι ανήλικοι θα πρέπει να λαμβάνουν ρητή συγκατάθεση από τους γονείς τους πριν προβούν σε λήψη εφαρμογών, όπως κοινωνικά δίκτυα, σε κινητές ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.
Η Meta στηρίζει την πρωτοβουλία της σε έρευνα της Morning Consult, η οποία καταδεικνύει ότι περίπου το 75% των ενηλίκων θεωρούν πως οι γονείς θα πρέπει να έχουν λόγο στην εγκατάσταση εφαρμογών από τα παιδιά τους. Χωρίς να τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης των κοινωνικών δικτύων από κρατικούς φορείς, η εταιρεία υποστηρίζει την ανάγκη ενίσχυσης των εργαλείων γονικού ελέγχου για την προστασία των ανηλίκων στον ψηφιακό χώρο.
Η πρόταση περιλαμβάνει μια σημαντική μετατόπιση ευθύνης: αντί οι ίδιες οι πλατφόρμες (όπως Facebook ή Instagram) να επωμίζονται τον έλεγχο ηλικίας, αυτός να αναλαμβάνεται από τα app stores και τα λειτουργικά συστήματα. Έτσι, η Meta μεταφέρει μέρος της ευθύνης, διατηρώντας ωστόσο την εικόνα μιας εταιρείας που ενδιαφέρεται για την ασφάλεια των χρηστών – κάτι κρίσιμο μετά από αλλεπάλληλα σκάνδαλα και έντονη δημόσια κριτική.
Η παρέμβαση αυτή έρχεται λίγο μετά την ανακοίνωση της Meta ότι προσφεύγει νομικά κατά της απόφασης της Ε.Ε. για πρόστιμο, καταγγέλλοντας υπερβολική κανονιστική πίεση. Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία εκφράζει διάθεση συνεργασίας σε ζητήματα προστασίας ανηλίκων, με τη βασική προϋπόθεση ότι οι λύσεις θα βασίζονται στην ενίσχυση του ρόλου των γονέων και όχι σε κρατικές απαγορεύσεις.
Η Meta επιμένει πως η επαλήθευση ηλικίας πρέπει να γίνεται από το ίδιο το λειτουργικό σύστημα ή τα καταστήματα εφαρμογών, δίνοντας έτσι στους γονείς πλήρη έλεγχο στις εγκαταστάσεις εφαρμογών από τα παιδιά τους, ανεξάρτητα από την πλατφόρμα. Η τεχνολογία – υποστηρίζει – πρέπει να είναι εύχρηστη, διαφανής και να προστατεύει την ιδιωτικότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πρωτοβουλία της Google, η οποία πρόσφατα διέθεσε λογισμικά ανοιχτού κώδικα βασισμένα σε τεχνολογίες τύπου “zero-knowledge proof” – μεθόδους επαλήθευσης που προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα. Τέτοιες λύσεις θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους γονείς να εγκρίνουν ή να απορρίπτουν εφαρμογές με ασφάλεια και χωρίς παραβίαση ευαίσθητων πληροφοριών.
Μέχρι σήμερα, οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. έχουν εστιάσει την επαλήθευση ηλικίας σε ιστοσελίδες με περιεχόμενο για ενήλικες. Ωστόσο, μια ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική που θα καθορίζει μια οριζόντια “ψηφιακή ενηλικίωση”, με σεβασμό στην ιδιωτικότητα, θα μπορούσε να προσφέρει μια πιο ολοκληρωμένη και αποτελεσματική προστασία για τους ανηλίκους στο διαδίκτυο.